A házipor allergia kezelése



A szénanátha kezelése lehet gyógyszeres kezelés, homeopátia, vagy immunterápia. Ezen kívül szintén a kezelés része az allergén anyagok kerülése, kiszorítása. Ez a házipor allergia esetében sincs másképp. A házipor allergia, vagy más néven porallergia szénanáthás tüneteket válthat ki.

Házipor allergia
Házipor allergia

A szénanátha tünetei idővel súlyossá válhatnak, tehát nem szabad félválról venni őket, a házipor allergia kezelése elengedhetetlen. Sok embertársunk küzd ezekkel a tünetekkel, gyakran otthon, éjszaka éri utól őket. A tünetek egész évben fennálhatnak. Az ő esetükben mi okozza a szénanáthát? A válasz feltételezhetően a házipor allergia. Az elnevezés kissé csalóka, hiszen az allergiás reakciókat egy apró szabad szemmel alig látható élőlény ürülékében lévő fehérje váltja ki. Ez az élőlény az atka.

Házipor allergia: házipor atka
Házipor allergia: házipor atka

A házipor atka egy kevesebb, mint fél miliméter hosszúságú élőlény. Ízelt lábú, közeli rokonságban áll a pókokkal. A fajt nem fenyegeti a kihalás veszélye, hiszen a nőstény atka rövid élete során akár 50-60 utódnak is életet adhat. Szaporodásukat elősegíti a kedvező szobahőmérséklet (20-25° C) és a magas páratartalom (70% felett). Ennek köszönhetően számuk nyáron és ősszel magasabb, így ebben az időszakban erőteljesebben jelentkezhetnek a szénanátha tünetei. Télen kevesebb van belőlük. Az allergiát kiváltó  házipor atka minden ember által lakott helyiségben megtalálható. Első sorban az ágyneműben, szőnyegen és a ruhák között bújnak meg. Az atka táplálékát az emberről lehulló hámsejtek teszik ki. Egy átlagos felnőtt korú ember naponta másfél gramm elhalt hámsejtet veszít el. Ez a mennyiség több, mint egymillió atka ellátását biztosítja.

A házipor allergia tünetei:

  • Az orrüreg viszketése; orrfolyás; orrdugulás; tüsszögési inger; a szemek és a szájpadlás viszketése
  • Légúti panaszok; allergiás nátha; asztma
  • A bőrön kiütéseket, ekcémát okozhat

A házipor allergia kezelése a diagnózis felállításával veszi kezdetét. A tünetegyüttes elemzését allergiateszt követi. Az allergiateszt állhat az alkarokon elvégzendő bőrtesztből vagy vértesztből. A tünetek  típusától és intenzításától függően orr-fül-gégészeti, bőr- és tüdőgyógyászati vizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet. A házipor allergia kezelése történhet hagyományos allergia kezelési módszerekkel (erről bővebben a szénanátha kezelése című cikkben), illetve a házipor allergiás immunterápia segítségével. Az immunterápia áttörést jelenthet a szénanátha kezelése szempontjából.

A szénanátha  tüneteinek enyhítése fontos feladat úgy a beteg, mint a beteg családja részéről. Hogyan enyhíthetők a szénanátha tünetei? A választ megtalálja a következő részben: hasznostanácsok a házipor allergia kezeléséhez.
 
 
 
Hírdetés:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése