A szénanátha kezelése



Ha esetleg nem váltak be a hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez című cikkünkben megfogalmazott javaslatok, és a tünetek erősödését tapasztalja, akkor feltétlenül forduljon szakorvoshoz. 

 
A szénanátha kezelése
A szénanátha kezelése
Miből áll a szénanátha kezelése? Korábbi írásainkban volt már szó a szénanátha tüneteinek enyhítéséről, hasznos tanácsokat adtunk a betegség kezelésével kapcsolatban. Itt leírtuk, hogy az első lépés a szénanátha megelőzése, az allergén anyagok elkerülése, eltávolítása. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk harcolni a betegség ellen, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi okozza a szénanáthát, mely allergén anyag felelős a tünetek megjelenése miatt. Tehát mondhatjuk bátran, hogy a szénanátha kezelése az allergiateszt elvégzésével kezdődik. Az allergiateszt eredményétől függ a gyógyszeres kezelés kialakítása. Az enyhe tünetekkel jelentkező szénanátha esetében tabletta, vagy csepp formában szedhető antihisztaminokkal kezelik a betegséget. Súlyos esetben kombinált kezelésre van szükség, amit a szakorvos a tünetek típusának függvényében határoz meg.

Az allergiás reakció következményeként felszabaduló hisztamin a H1 receptorhoz csatlakozva tágítja az ereket, fokozza azok folyadékáteresztő képességét, valamint szűkíti a hőrgőket és a bronchiolusokat. Az antihisztaminok a H1 receptort blokkolva fejtik ki hatásukat. A legismertebb antihisztamin hatóanyagok: Loratidin (Claritine, Erolin, Loratidin Hexal, Flonidan tabletták és cseppek); Cetirizin (Zyrtec, Cetirizin Hexal, stb); Lovecetirizin (Histisynt, Xyzal); Fexofenadin (Allegra, Telfast). Az orr és szempanaszok enyhítésére szteroidos kezelést javasolnak a szakemberek. Súlyos tünetek esetében antihisztamin és szteroid tartalmú szerek kombinált használatára kerülhet sor.

A szénanátha szezonban figyeljen jobban az életmódjára, kerülje az allergén anyagokat, fogadja meg azokat a hasznos tanácsokat, amelyek segítségével enyhítheti a szénanátha tüneteit. A szénanátha tünetei több ismert módszer segítségével is enyhíthetők. A következő részben ezek közül az immunterápiával fogunk foglalkozni: A szénanátha kezelése immunterápiával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése