A szénanátha tüneteinek enyhítése



A szénanátha tüneteinek enyhítése érdekében pontosan ismernie kell, hogy mi okozza az allergiás reakciókat. Az allergiateszt segítségével ez könnyen meghatározható. A tünetek meghatározott időszakban jelentkeznek az allergén anyag aktivitásától függően és egészen a szezon végéig kitartanak.  Azt, hogy a tüneteket okozó allergén melyik időszakban a legaktívabb a pollennaptár segítségével állapíthatja meg. Ha már ismerjük, hogy mi okozza a szénanáthát, és hogy ez az allergén melyik szezonban aktív, akkor időben felkészülhetünk a fogadására.

A szénanátha tüneteinek enyhítése
A szénanátha tüneteinek enyhítése

Hogyan enyhíthetők a szénanátha tünetei? Az első feladat az allergén anyag tudatos kerülése. Aki a kutya, vagy macska szőrére allergiás, az ne menjen a közelükbe, kerülje azokat a helyiségeket, amelyekben ilyen állatokat tartanak, vagy tartottak korábban. Akit a házipor allergia gyötör az óvakodjon a poros, nem fertőtlenített helyektől, vagy olvassa el a hasznos tanácsok a házipor allergia kezeléséhez című cikkünket. A pollen allergiát meghatározott növények, növény csoportok váltják ki. Ismerje meg ezeket a növényeket, tudja meg, hogy hogyan néznek ki, mikor virágoznak, milyen helyeken nyilnak és hogy milyen más tulajdonságai vannak! Ha ismerjük az ellenséget csatát nyerhetünk. Ne tartózkodjon olyan helyen, ahol ezek a növények nagy számban fordulnak elő, írtassa ki (ezt ne a szénanáthás beteg végezze lehetőleg) a parlagfüvet, még mielőtt virágozni kezdenének. A fő szezonon belül is változik a levegő pollenkoncentrációja az időjárás függvényében. Kövesse nyomon a pollenjelentéseket! Ha magas a pollenkoncentráció, akkor ajánlatos csukott ablakok mögött, zárt helységben tartózkodni. Töltse szabadságát sós környezetben, a tengerparton, vagy hegyi levegőn. A gyógyszertárakban talál vény nélküli gyógyszereket, ezek gyuladáscsökkentőket, antihisztaminokat és szteroidokat tartalmaznak. Ezekre a gyógyszerekre mindenki másképp reagál. Sőt az is előfordulhat, hogy a korábban hatásos gyógyszer hatástalanná válik. Ha a szénanátha kezelése során felkeres egy szakorvost, az allergiateszt segítségével kiderül, hogy melyik allergén felelős a tünetekért és olyan gyógyszereket kap, amely eredményesebben tudja kifejteni hatását. Készítsen sóoldatot házilag! Egy fél dl meleg vízhez adjon hozzá két teáskanál sót. Az így kapott oldatot naponta többször is az orábba fecskendezheti. A szénanátha tüneteinek enyhítése házilag is lehetséges.

A szénanátha tüneteinek enyhítése csak egy kis odafigyelést igényel a beteg és a családtagok részéről. Ha többet szeretne tudni olvassa el a következő részt: Hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése