A szénanátha tünetei



A szénanátha tünetei lehetnek enyhe lefolyásúak, vagy súlyosak. Súlyos állapotról beszélünk, ha a tünetek nehezen elviselhetők, négy hétnél hosszabb idejig tartanak, és hetente legalább négy alkalommal jelentkeznek. A tüneteket a hisztamin felszabadulása idézi elő. A szervezet így védekezik az idegen, káros anyagnak minősített allergének ellen. Az orrüregben fellépő duzzanás és az orfolyás akadályozza meg az allergén bejutását, illetve annak távozását segíti elő.

A szénanátha tünetei
A szénanátha tünetei
A szénanátha tünetei általában serdülő korban jelentkeznek, de az sem kizárt, hogy idősebb korban jelennek meg. A szénanátha tünetei az allergén anyaggal történő találkozás után azonnal jelentkeznek, ezért a betegeknek lehetőséghez mérten kerülniük kell ezeket az anyagokat. A pollen allergia tünetei legtöbbször a reggeli és a kora esti órákban a leg erőteljesebbek. Ez azért van, mert a meleg levegő a polleneket magasabb  rétegekbe emeli, amely kora este a hőmérséklet csökkenésével visszakerül a talaj közelébe. Ha a tünetek sulyossá válnak, mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni. Itt egy allergiateszt segítségével megállapítják, hogy pontosan melyik allergén anyag okozza a szénanáthát és a tünetegyüttes kezelésére legalkalmasabb gyógyszereket írják fel.

A szénanátha tünetei:
  • Orrfolyás – az orrnyálkahártya megduzzad, ennek következtében viszketés, orrfolyás alakul ki; az orr bedugul és tüsszentési inger keletkezik
  • Szemviszketés – a szemet égő érzés fogja el, viszket és könnyezik
  • Viszkető, kaparó érzés a torokban és a szájpadláson
  • A fülek viszketése
  • A szagérzékelés képességének átmeneti csökkenése
  • Köhögés, légzési nehézségek
A szénanátha ritkábban jelentkező tünetei:
  • Fejfájás, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hasi fájdalmak
Ha szénanátha tünetei közül több is egyszerre jelentkezik, és huzamosabb idejig tart, akkor minden bizonnyal allergiánk van. A szénanátha megelőzése a legfontosabb feladat. Kerüljük az allergia tüneteit kiváltó anyagokat! A szénanátha kezelése során nem elégséges a betegség tényének a megállapítása. Meg kell határozni, hogy melyik allergén anyag okozza a tüneteket. Ezt szolgálja az allergiateszt. Az allergia tesztről  a következő részben olvashat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése