Mi az a szénanátha?



Gondolom mindenki hallott már a szénanátháról. Mi az a szénanátha? A szénanátha az immunrendszer betegsége. A betegség az immunrendszer egyfajta elégtelenségére vezethető vissza. Ennek következtében allergiás reakció alakul ki a szervezetünkben, amennyiben különböző allergénekkel lépünk kapcsolatba. A szénanátha a felső légutakat megtámadó betegség, amelynek következtében orrnyálkahártya-gyulladás lép fel. A gyulladás hatása kiterjedhet az orrüregre, az orrmelléküregekre, a szemre és a garatra. Pontosan nem  tudni, hogy mi okozza a szénanáthát, de a feltételezések szerint terjedésének több oka is van.

Mi az a szénanátha ?
              Mi az a szénanátha?

A levegőben, amit belélegzünk rengeteg káros anyag található. Az orrüregünk egyik legfontosabb funkciója, hogy megakadályozza, kiszűrje ezeknek az anyagoknak a bejutását szervezetünkbe. A szénanáthás betegeknél az immunrendszer a káros anyagok közé sorolja az allergén anyagokat is. A szervezet ellenségként tekint rájuk, így agresszíven védekezni kezd ellenük. A védekezés során heves támadást intéz az allergén ellen. A reakció részeként begyullad az orrnyálkahártya, ami átterjedhet a garatra és a szemekre is, váladék képződik, folyamatos tüsszentési inger alakul ki. A szénanátha lehet szezonális (meghatározott időszakokban újul ki, például nyáron a pollen allergia) vagy általános (az allergén mindig jelen van: házipor allergia, állatször allergia, penészgomba, stb.)

Szénanáthát leggyakrabban a következő allergének váltanak ki: virágporok (pollen), gombaspórák, por, állatször. Ezek a léguti allergének csoportjába tartoznak. A szénanátha kezelése az allergiás reakciót kiváltó allergén meghatározásával kezdődik. Ezt egy allergiateszt segítségével állapítják meg. Ha már tudjuk, hogy mi az a szénanátha, ismerjük, hogy mi okozza a tüneteket, akkor megkezdhetjük a harcot ellene. Óvakodnunk kell az allergiás tüneteket kiváltó allergénektől, tudnunk kell, hogy ezek az anyagok mely időszakban a legaktívabbak. Ehhez segítséget nyújt a pollennaptár. Az elhúzódó szénanátha idővel asztmás tüneteket is kiválthat, tehát oda kell figyelni a betegségre, folyamatosan nyomon kell követni alakulását.

A szénanátha elterjedtsége

Pontos statisztikai adat nem létezik, hiszen nem mindenki fordul orvoshoz a szénanátha tüneteivel. Egy dolog azonban biztos: a betegség előfordulása egyre gyakoribbá válik. A legtöbb olyan országban, ahol nyilvántartást vezetnek a szénanáthás betegek számáról, jelentős növekedésről számoltak be a betegség előfordulását illetően. Európában a felnőtt lakosság 5-15 % - át érinti a pollen allergia (ez országonként, éghajlattól és domborzattól, növényzettől függően változik).

A szénanáthát lassan népbetegségként lehet számon tartani. A betegségből veszélyes szövődmények is kialakulhatnak (például asztma), ezért nem szabad félválról venni. Most, hogy már tudjuk mi az a szénanátha, nézzük meg azt, hogy mi okozza a szénanáthát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése