A szénanátha megelőzése



A szénanátha megelőzése az orvostudomány jelen állása alapján igen nehéz. A szénanátha kezelése, a gyógyítás az allergia által kiváltott tünetek mérséklésére összpontosúl. Először is tudnunk kell, hogy mire vagyunk allergiásak. Ezt egy egyszerű allergiateszt segítségével ki is deríthetjük. Ha már meg van az eredmény, akkor a legfontosabb dolgunk a környezetben található allergén anyagok kerülése. Persze ez nem ilyen egyszerű. A házipor allergia esetén szinte lehetetlen az allergén anyag elkerülése, csak a koncentráció csökkentésére van lehetőség.

Szénanátha megelőzése

Ha a pollenekre vagyunk allergiásak, akkor tehetünk egy pár dolgot a szénanátha tüneteinek enyhítése érdekében. A szénanátha megelőzése érdekében kerüljük a virágzó növényeket, vigyázzunk rá, hogy a pollen ne jusson be a lakásunkba. Meleg, száraz, szeles napokon magasabb a levegő pollentartalma. Ha nem muszáj, akkor ne csináljunk kereszthuzatot, a szellőztetést a kora-hajnali órákban oldjuk meg. Nem árt, ha elzárva tartjuk azokat a ruhákat, amelyekkel kint jártunk, hiszen a levegőben szálló pollenek megtelepedhetnek rajtuk. Ha hazaérünk palljuk le, esetleg mossuk le hajunkat. Lehetőleg ne szárítsuk a szabad levegőn ruháinkat. A sósvizű tengerpartokon és a magas hegyekben alacsony a pollen-koncentráció, az allergiaszezonban töltsünk több időt ilyen helyeken!

Ha szénanáthában szenvedünk, töltsük szabadságunkat hegyvidéken, vagy sós környezetben (sóbányák, sósvizű tengerpart). A szénanátha megelőzése végett táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk házilag elkészített ételeket, kerüljük a „műanyag” élelmiszert! Egyszóval válasszuk az egészséges életmódot, így sokkal könnyebbé válik a szénanátha megelőzése. A kisgyerekeket ne zárjuk el a külvilágtól. Vigyük őket ki a természetbe, hogy szervezetük „szokja meg” az idegen anyagok jelenlétét!

Ha már voltunk allergiateszten. És tudjuk, mire vagyunk allergiásak, akkor azt is tudnunk kell, hogy az a bizonyos allergén anyag az év különböző időszakában milyen koncentrátumban van jelen a levegőben. A szénanátha megelőzése árdekében nyújt segítséget a pollennaptár a következő részben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése