Hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez



Összegyüjtöttünk pár hasznos tanácsot, amelyet ajánlott betartani. Hogyan enyhíthetők a szénanátha tünetei? Íme néhány hasznos tanács, amely segítséget nyújt a szénanátha kezeléséhez.

Hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez
Hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez

Persze továbbra is azt ajánljuk, hogy ha a szénanátha súlyos tünetei jelentkeznek, akkor forduljon szakorvoshoz, és kezdje el a szénanátha kezelését.

Hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez:

1.      Szellőztessen éjszaka, vagy eső után

Már írtunk róla, hogy mi okozza a szénanáthát. Az allergén anyagokat lehetőséghez mérten távol kell tartani a szénanáthás betegtől. Éjszaka alacsonyabb a levegő pollentartalma, így kevesebb jut be belőlük a lakásba. Ha van rá lehetőség szereltessen be pollenszűrős légkondicionálót. Viharos, erősen szeles napokon tartsa csukva az ablakokat. Ne autózzon lehúzott ablakokkal, ne csináljon napközben kereszt-huzatot a lakásban!

2.      Mosson hajat, miután hazaér

A pollen megtapad a hajszálakon. Mossa le, vagy öblítse le őket a hajáról! Győzze meg családját, hogy ők is hasonló képpen járjanak el. A szénanátha tüneteinek enyhítése közös feladat kell legyen.

3.      Tartsa elzárva ruháit

A virágpor a ruhákra is rátapad. Minden egyes használat után nem lehet őket kimosni. Tartsák szekrényben ezeket a ruhákat, és csak akkor vegyék elő ha használják  őket. Ha hazaér öltözzön át!

4.       Ne engedje be háziállatait a lakásba

Legalábbis nyáron. A kutya, macska szörzete is tele van pollenekkel. Ne érintkezzen velük!

5.      Takarítson gyakran

A szénanátha megelőzése csak akkor lesz eredményes, ha rendszeresen takarítja otthonát. Akárhogy vigyáz, az apró pollenek bejutását nem lehet megakadályozni. Porszívózzon gyakran, hetente cserélje le ágyneműit.

6.      Szabaduljon meg a porfogóktól

A nyári időszakra csavarja fel és tegye félre a szőnyegeit! Rájuk száll a virágpor és nagyon  nehéz megszabadulni tőle. Csökkentse a felesleges porfogók számát!

7.      Nyáron viseljen napszemüveget

A napszemüveg megakadályozza a szem kontaktusát az irritáló allergén anyagokkal. Miután kint járt öblítse ki szemeit hideg vízzel!

8.      Nyaraljon a hegyekben

1500 méter felett másfajta növények élnek. A magas hegyekben nincs parlagfű, vagy üröm. Szívjon hegyvidéki friss levegőt! Sétáljon sóbányák belsejében, vagy a sós levegőjű tengerpartokon!

9.      Kezdje korán a szénanátha kezelését

Nagyon hasznos tanács. A szénanátha kezelése legalább két héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik. Kezdje szedni a gyógyszereit! A hatóanyagnak fel kell halmozódnia a szervezetben. Készítsen sóoldatot házilag: oldjon fel fél dl meleg vízben egy teáskanálnyi sót. Fecskendezzen orrüregébe minden nap!

10.  Éljen egészségesen

Fogyasszon immunrendszer erősítő teákat, C vitamint. Fogyasszon tengeri halakat, kerülje a zsíros élelmiszert és a tejtermékeket (a tejtermék fokozza az orrfolyást). Kerülje a dohányzást és a dohányfüstöt!

Az allergiának van egy pszichológiai vetülete is. Ha rá gondol, utól is éri. Foglalja le magát, olvasson, vegyen gitár órákat, mindegy, csak ne gondoljon a szénanáthára!
Ha megfogadja ezeket a haszos tanácsokat a szénanátha kezeléséhez, minden részletre odafigyel, akkor a szénanátha tüneteinek enyhítése sikerrel járhat. Figyelje a pollennaptárt és tartsa be a fenti hasznos tanácsokat. A következő rész a házipor allergia kezelése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése